Telefon:
+90 252 212 03 23E-Posta:
info@deltaegitim.com.trÇalışma Saatleri
Hafta İçi: 09:00 - 20:00 Pazar: Kapalıİngiltere, şirketlerde çalışma izni veren Scale-up isimli vize türünü açıkladı. Scale-up vizesi ile 5 sene sonunda vatandaşlık alınabiliyor. Bu vize, kendi işinizi kurmak zorunda kalmadan, sponsor bir firma aracılığıyla ve maaş garantisiyle İngiltere'de çalışma imkanı sağlıyor. Vizeye başvurmak için belirli şartlar var. İngiltere, dil şartı aranmayan vize kategorisi de getirdi. İşte detaylar. İngiltere, şirketlere istihdam sağlamak için 22 Ağustos tarihinde Scale-up isimli yeni bir vize türünü açıkladı. Scale-up vizesi, şartlarının daha kolay olması nedeniyle diğer vize türlerinden ayrılıyor. Scale-up vizesi kendi işini kurmaya gerek kalmadan, İngiltere'de bir şirkette çalışabilme imkanı tanıyor. Scele-up vizesi ile 5 yılında sonunda İngiltere'de vatandaşlık alınabiliyor. Scale up vizesi kimlere verilir? Ankara Anlaşması'ndan farkı ne?
-Vize sorunu devam ediyor mu? Randevu ve vize bekleme süresi ile ilgili son durum nedir?
Son zamanlarda, tüm ülkeler için geçerli bir vize problemi yaşanıyor. İngiltere, Amerika ve Schengen ülkeleri randevuları kıstığı için, randevu alınamıyor. Özellikle Amerika 1 yıl sonraya randevu veriyor. Randevu alanlar ise çok fazla ret alıyor. Örneğin daha önce Almanya, Malta ya da farklı Schengen ülkeleriyle iş yapmış bir iş adamına rahatlıkla ret verdiler. Vize başvurularında dosyaların sonuçlanması ise 2 ay sürdü. Vizenin sonuçlanması özellikle İngiltere'de 2 ayı buluyor. Bu durum en çok iş adamları için problem yaratıyor. Örneğin 3 hafta sonra iş toplantısı varsa o toplantıya gidemiyor. Vize sıkıntısı hala düzelmiş değil. Nedeniyle ilgili kesin bir açıklama yok. Tabi ki pandemiden sonra bir yoğunluk oldu. Ancak bu kadar problem yaratacak bir durum yoktu.
-Vize almanın bu denli zor olduğu dönemde, ret almanın önüne geçmek için özellikle ne yapmalıyız?
Daha önce vizesi olan, bankasında belirli bir miktar güvencesi olan ve şirketin güvencesiyle giden insanların daha rahat vize alması gerekiyor. Örneğin bir kişi, herhangi bir firmada çalışmıyorsa ve bankasında yeterli miktarda para yoksa o kişi zaten vize alamaz. -1 hafta İngiltere tatiline vize alabilmek için bankamda ne kadar para olmalı?
Konsolosluklar günlük yaşam için bir rakam belirliyor. Bu Avrupa'da farklıdır, İngiltere'de biraz daha farklıdır para birimleri farklı olduğu için. Günlük miktar 60-70 euro veya pound olarak belirleniyor. Bunu kalacağınız günle çarpıp bankanızda olması gereken parayı belirleyebilirsiniz. Bir de ek olarak bankaya giren paranın kaynağının açıklanması gerekiyor. Bu da çok önemli. Örneğin bir firmada çalışıyorsanız maaşınız haricinde gelen paraların kaynağını açıklamak zorundasınız. Konsolosluklar buna çok dikkat ediyor. -Vize başvurusunda bulunan kişinin çalışıyor olmasına rağmen sponsorunun olması konsolosluk için olumsuz bir görünüm yaratır mı? Çalışan bir insanın sponsoru olabilir. Bu kabul ediliyor. Ancak konsolosluk öncelikle kişinin güncel durumuna bakıyor. Eğer bankasında yeterli miktarda para yoksa ve para başkasından geldiyse bu sponsorun; abi, baba, anne, kardeş gibi yakın dereceden akraba olması gerekiyor. Diğer sponsorlar çok dikkate alınmıyor. -İngiltere vizesi almak diğer Avrupa ülkelerine göre her zaman daha mı zordu? Biz vize danışmanı olarak ülkeleri şöyle sıralıyoruz; Avrupa biraz daha kolay, İngiltere zor, Kanada çok zor, Amerika daha da zor. Bankanızda yeterli miktarda para olması İngiltere için yeterli olmuyor. Sizin aylık gelirinizin de yüksek olmasını istiyorlar. Kişinin oraya gidip kalmasını istemiyorlar, oraya gidip para harcayıp dönmesini istiyorlar. -Ankara anlaşması bir süre önce sona erdi. İngiltere ve Türkiye arasında devam eden başka bir vize anlaşması var mı?
Ankara Anlaşması'yla çok kişi başvuru yaptı. Başvuranlar oturum ve vatandaşlığa kadar geçen süreç sonucu İngiltere'de kaldı. 1 sene önce biten bu anlaşma, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında özel bir anlaşmaydı. İngiltere Avrupa Birliği'nden çıktıktan sonra son buldu. İngiltere tüm ülkelere yeni kategoriler getirdi. İngilizcesi olanlar ve olmayanlar için ayrı kategori uygulanıyor. İngilizcesi olanlar için scale up vize türü imkanı var. İngilizcesi olmayanlar için ise geçici vize ve sezonluk işçi kategorileri var. -Scele- up vizesini almak için şartlar neler? Kimlere veriliyor?
İngilizce isteyen scale-up vizesinde IELTS sınavının tüm bölümlerden B1 seviyesi alınması gerekiyor. İngilizce bilenlerin bu vizeyle bir şirkette çalışma imkanı bulmasının yanı sıra kendi işini kurma imkanı da var. Vatandaşlık almaya kadar giden bir sistem bu. Şartları sadece İngilizce değil. İlgili bölümden üniversite mezunu olmak ve yeterli miktarda bütçeye sahip olmak gibi şartlar da var. Bu da işi biraz zorlaştırıyor. BANKA HESABINA BAKILMAKSIZIN VERİLEN VİZE Sezonluk işçi yani kısa dönemli vizede ise İngiltere'deki firma sponsor olduğu zaman başvuran kişinin bankasına bakılmaksızın vize veriliyor. Bu daha kolay. İngilizce şartı aranmıyor. Geçici işçi için de İngiltere'deki firmanın sponsor olması gerekiyor. Ayrıca, bir marangozun Türkiye'de 1 yıl çalışmış olması, sertifikasının olması gerekiyor. Geçici işçi olarak giden kişi İngiltere'de en fazla 2 yıl kalabiliyor. 2 yıl içinde İngilizcesini geliştirirse uzun dönemli vizeye geçiş yapabiliyor. ŞARTLAR KOLAYLAŞTIRILDI Scale-up vize türü zaten vardı ancak güncellediler. Kolaylık sağladılar. Yeni çıktığında şartları ağırdı, başvurmak zordu. İngiliz hükümeti baktı ki başvuran sayısı az oluyor, güncelleme yaptı. Şartlar kolaylaştırıldı. Ama yine de B1 seviye İngilizce yeterlilik detayı olduğu için bu vizeyi almak çok kolay olmuyor. 5 SENENİN SONUNDA VATANDAŞLIK VERİLİYOR Scale-up vizesi çalışma ve iş kurma üzerine bir vizedir. Bu vizeyle İngiltere'ye gidenler eğer İngilizcesi yeterliyse 5 sene sonra vatandaş olabiliyor. Aynı Ankara Anlaşması gibi. 5 sene sonunda çalışmaya devam ederek vatandaşlığa geçiş yapma imkanı olması, bu vizeyi avantajlı kılıyor. ANKARA ANLAŞMASI'NDAN FARKI Ankara Anlaşması'nda kendi işinizi kurmak zorundaydınız. Ancak, scale-up vizesi ile anlaştığınız firma maaşınızı garanti edip size çalışma imkanı veriyor. Yani kendi işinizi de yapabilirsiniz başka bir firmada da çalısabilirsiniz. Yeni güncellemeye göre 6 ay çalışıp sonra farklı bir iş yerine geçiş de yapabiliyorsunuz.
Delta Yurtdışı Eğitim, öğrencilerin İngiltere'deki eğitim hayallerini gerçekleştirmede lider bir kuruluş olarak öne çıkıyor. Alanında uzman ve deneyimli danışman kadrosuyla, öğrencilere İngiltere'de eğitim almak için en uygun kurumları ve programları seçme konusunda profesyonel destek sağlıyor. Vize başvurularından, konaklama düzenlemelerine kadar her adımda öğrencilere rehberlik eden Delta Yurtdışı Eğitim, İngiltere'ye öğrenci yerleştirme konusunda güvenilir ve başarılı bir adres. Yenilenen Scale-up vizesi gibi fırsatları da dikkate alarak, öğrencilerin akademik hedeflerine ulaşmaları için gereken her türlü desteği sunuyor. İngiltere'de eğitim almak isteyen öğrenciler için Delta Yurtdışı Eğitim, doğru ve güvenilir bir başlangıç noktasıdır.