Amerika'da Eğitim Görmek İçin Hangi Vizeyi Almalıyım?


Uluslararası öğrenciler için Amerika, dünyanın önde gelen eğitim destinasyonlarından biri olmasını; yüksek kaliteli eğitim kurumlarına, mühendislik, işletme ve bilgisayar bilimleri gibi popüler alanlardaki lisans programlarına ve kariyer imkanlarına borçludur. Günümüzde New York, Boston, San Francisco gibi öğrenci şehirleri, kendine özgü yaşam tarzı, kültür çeşitliliği ve muhteşem gökdelenleri ile Amerika, ülkeye gelen yabancı öğrencilere unutamayacakları bir deneyim sunar.

Amerika’da sizde eğitim planları yapıyorsanız, ülkedeki bir üniversiteye kabul edildikten sonra öğrenci vizesine başvurmanız gerekir. Gelin, öğrenciler için Amerika vizesi ve çeşitleri ile ilgili merak edilenlere birlikte göz atalım!

Amerika Öğrenci Vizesi Türleri Hangileri?

Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için vize türleri seçtikleri programlara göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 3 gruba ayrılır. Her vize türü için başvuru süreci, gerekli belgeler ve bilgiler aynı olsa da bazı durumlarda farklılıklar gösterebilir. Amerika'da bir üniversiteye kabul edildikten sonra, ülkeye giriş yapmanıza ve öğrenim görmenize imkan veren vize türleri aşağıdaki gibidir;

  • F-1 VİZESİ

Amerika'da eğitim için tam zamanlı bir üniversiteye ya da İngilizce dil kursuna kayıt olmak isteyen uluslararası öğrencilerin alması gereken öğrenci vizesi türü F-1 vizesidir. F-1 vizesi, lisans, master ve doktora eğitimleri için ülkede öğrenim görecek olan yabancı öğrenciler, eğitimlerinin ilk yıllarında kampüs içinde kütüphane, kafe ya da okulda görevli olarak çalışma hakkına sahip olurken, diğer yıllarda haftada 20 saate, akademik tatillerde ise 40 saate kadar kampüs dışı işlerde çalışabilirler. Aynı zamanda ilk yıl öğrenci, ekonomik zorluk çekerse ve bunu belgelendirirse geçici özel çalışma izni alabilir. 

  • M-1 VİZESİ

Amerika’da eğitim görmek için alacağınız bir diğer öğrenci vizesi türü, mesleki eğitim programlarına kayıtlı öğrenciler için sunulan M-1 vizesidir. Eğitim aldığınız alanda staj yapma hakkına sahip olduğunuz M-1 Amerikan vizesi ile ülkede bulunacağınız süre içerisinde çalışamazsınız. Mezun olduktan sonra ise 6 aya kadar staj yapma imkanınız olur. 

  • J-1 VİZESİ

Amerika’ya değişim programlarıyla gelmiş öğrenciler için düzenlenmiş vize türüne J-1 vizesi denir. Uluslararası öğrencilere, akademik yıl boyunca kampüs içerisinde 20 saate kadar, tatillerde ise 40 saate kadar çalışma hakkı tanıyan J-1 Amerikan vizesi ile aynı zamanda üniversite içerisinde part time çalışabilirsiniz.

Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?

Öğrenciler için Amerika öğrenci vizesi almak uzun bir süreç olduğu kadar, biraz da zahmetlidir. Amerika'ya nasıl gidilir, diyor ve bunun için vize almaya karar verdiyseniz, ülkenizde bulunan ABD büyükelçiliği ve konsolosluğunun web sitesinden bilgi alabilir, talimatlar konusunda kendilerine danışabilirsiniz. Genel olarak uluslararası öğrenciler için başvuru adımları şu şekildedir;

  • Amerika'da okumak için bir üniversite tarafından kabul edilen öğrenciler, öncelikle SEVIS yani Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemine kayıt olmalı ve SEVIS I-901 ücretini konsolosluğa gitmeden en geç 3 gün önce ödemeli. Kayıt işleminden sonra öğrenciye SEVIS numarası verilir. 
  • Eğitim kurumu tarafından öğrencinin kabul edildiğini gösteren SEVIS kaynaklı I-20 formu doldurulmalı. 
  • Online olarak DS-160 vize başvuru formu doldurulmalı. DS-160 vize formu için pasaport ve seyahat planları, aile, iş ve eğitim ayrıntıları, tıbbi sağlık bilgileri, SEVIS kimliği ve Amerika’da kayıt olduğunuz üniversite bilgileri girildikten sonra sisteme uygun formatlarda çekilmiş bir fotoğraf yüklenmeli. 
  • Mülakata gelirken, onaylanan sayfanın çıktısı alınmalı. 

Tüm bu süreçleri Delta Global olarak koordine ediyor, bugüne kadar bizimle çalışan tüm öğrencilerimizin referanslarına dayanarak sizlere başarılarınızın kapılarını açacak bir deneyim fırsatı sunuyoruz.

Vize başvurusu süreci ve gereklilikleri hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz

Yurtdışı Eğitimdeki Adresiniz

Delta Global

 

 

 

 

Tümünü Görüntüle